• Eleanna Kollia

Έρευνα: Oι Έλληνες και Κύπριοι millenials λένε «ναι» στην αποταμίευση


Xenophon's Blog

Mελέτες απέδιδαν μέχρι πρόσφατα ένα ανησυχητικό προφίλ για τους millennials. Οτι δεν αποταμιεύουν, δεν ενδιαφέρονται για το οικονομικό τους μέλλον και δεν ξέρουν πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσουν.

Ομως η εικόνα αυτή δεν φαίνεται να υποστηρίζεται πλέον από τη νέα γενιά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Revolut.


Οι millenials δέχθηκαν τα πυρά των παλαιότερων πως έδιναν περισσότερη σημασία στα τοστ αβοκάντο και στα chai lattes παρά στα στεγαστικά δάνεια και τις συντάξεις, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η πλειονότητα (το 67%) έκανε στροφή στην αποταμίευση, ενώ το 63% ανησυχεί για το οικονομικό του μέλλον.Αποταμίευση

Ένας μεγάλος αριθμός των millennials χρησιμοποιεί πλέον επί καθημερινής βάσης, τραπεζικές εφαρμογές έτσι ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο τον δαπανών τους. Συγκεκριμένα περισσότερο από 50% τον νέων στην Ελλάδα και Κύπρο δηλώνουν ότι πλέων απολαμβάνουν την διαχείριση των οικονομικών τους, μέσω τον τραπεζικών εφαρμογών.

Ωστόσο, η στασιμότητα των μισθών και το αυξανόμενο κόστος ζωής στην Ελλάδα και Κύπρο έχουν ως αποτέλεσμα σχεδόν το ήμισυ (47%) να δυσκολεύεται να αποταμιεύσει χρήματα κάθε μήνα, ενώ το 10% να μην μπορεί να αποταμιεύσει καθόλου χρήματα. Με βάση το παραπάνω, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) παραδεχονται ότι ανησυχούν για το οικονομικό τους μέλλον.

Από ότι προκύπτει, οι νέοι δεν ξοδεύουν τις αποταμίευσης τους για τοστ αβοκάντο και brunch, πάνω από τα δύο τρίτα (67%) εξοικονομούν χρήματα τακτικά. Το ένα τρίτο (33%) των νέων αποταμιεύει κυρίως για την πρώτη τους κατοικία, ενώ το 30% εξοικονομούν διακοπές.

Με αναμφισβήτητα χαμηλά επιτόκια για την εποχή, η έρευνα της Revolut αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των millennials καταθέτει τα χρήματα τους σε λογαριασμούς με χαμηλά επιτόκια, που δεν ανταποκρίνονται στο τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού. Το 60% των ερωτηθέντων χρηστών δήλωσε ότι η κύρια μέθοδος εξοικονόμησης χρημάτων ήταν σε λογαριασμούς χαμηλών επιτοκίων, με μόνο το 10% καταθέτει τα χρήματά τους σε σε ταμιευτήρια υψηλών επιτοκίων, ISAs.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 8% των millennials επιλέγουν να αποταμιεύουν τα χρήματά τους ως μετρητά, με 7% να αποταμιεύουν τα χρήματά τους σε μετοχές, ομόλογα και ETFs, ενώ 3% επιλέγουν να αποταμιεύουν χρηματα σε κρυπτοσυχνότητες.


Επένδυση

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των νέων αποταμιεύει χρήματα ωστόσο είναι πολύ διστακτικοί στο να επενδύσουν τις αποταμιευσεις του. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (28%) των νέων επενδύουν σε μετοχές, με πάνω από το ένα τρίτο (36%) να πιστεύουν ότι η επένδυση είναι υπερβολικά επικίνδυνη.

Αυτή η μειωμένη όρεξη κινδύνου αντανακλάται στα επενδυτικά πρότυπα μεταξύ των νέων. Από τους ερωτηθέντες χρήστες, περίπου το ήμισυ (47%) είχε ανοχή χαμηλού κινδύνου, 35% είχαν μέτρια ανοχή κινδύνου, ενώ μόνο 18% θεωρούσαν ότι είχαν ανοχή υψηλού κινδύνου.


Δάνειο

Η έρευνα της Revolut διαπίστωσε επίσης ότι ενώ πάνω από τρία τέταρτα (78%) των νέων δεν θέλουν να νοικιάζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) φοβάται ότι δεν θα έχουν ποτέ σπίτι. Είτε αποφασίζουν να νοικιάσουν είτε να αγοράσουν, οι νέοι ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στη στέγαση από τις προηγούμενες γενιές.


Αναπόφευκτα, πολλοί νέοι αγοραστές βασίζονται στους γονείς τους για οικονομική υποστήριξη για να κάνουν την πρώτη αγορά ακινήτου. Σχεδόν το ήμισυ (45%) των ερωτηθέντων χρηστών δήλωσε ότι θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Η συναισθηματική προσήλωση πολλών ανθρώπων στην ιδέα της ιδιοκτησίας του σπιτιού τους κάνει τις αιτήσεις δανείων να είναι πολύ πιο συναισθηματικά φορτισμένες από ό, τι με άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Πάνω από το ήμισυ (58%) παραδέχτηκε ότι η διαδικασία υποθηκών είναι αγχωτική και προκαλεί σύγχυση.Σύνταξη

Επιπλέον, η έκθεση της Revolut διαπίστωσε ότι, ενώ το 90% των νέων πιστεύει ότι είναι σημαντικό να έχει σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία (60%) επιθυμεί περισσότερη υποστήριξη και συμβουλές από τους εργοδότες για τις συντάξεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την παροχή χρηματοοικονομικής ασφάλειας κατά τη συνταξιοδότησή τους.

Οι περισσότερες νέοι έχουν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης, ενώ το 80% έχει προσυπογράψει σύνταξη στο χώρο εργασίας.

Η έρευνα της Revolut έγινε σε 1.000 άτομα ηλικίας 18-38 ετών σε Ελλάδα και Κύπρο τα οποία ερωτήθηκαν για τη στάση τους απέναντι στο χρήμα, ώστε να αποκρυπτογραφηθεί η επίδραση των χαμηλών επιτοκίων, η αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αυξανόμενα ενοικια και η στασιμότητα αύξησης των μισθών στους νεότερους καταναλωτές.
Πηγή: https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ereuna-oi-ellines-kai-kuprioi-millenials-lene-nai-stin-apotamieusi/

0 views

"ΞΕΝΟΦΩΝ" Περιοδικό για την Οικονομική Επιστήμη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΑΣΙΑ

  • Black Facebook Icon
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2020 xenophonjournal.com