top of page

Πρόταση της ΕΟΕΔΕ για αλλαγή της ύλης



Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του ΙΕΠ,

 

Η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία αλλά και η όξυνση του πολεμικού κλίματος διεθνώς, οδηγούν τη διεθνή οικονομία σε αστάθεια με αποτέλεσμα το σύνθετο φαινόμενο του πληθωρισμού να λαμβάνει χαρακτηριστικά «μονιμότητας» και να εντείνει την αβεβαιότητα. Επιπροσθέτως, η ακρίβεια έχει διαχυθεί αλυσιδωτά σε όλα τα προϊόντα, επηρεάζοντας δυσμενώς την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθιστώντας απαραίτητη από τη Πολιτεία τη λήψη μέτρων.

Δυστυχώς το σύνολο των μαθητών της Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου δεν έχουν την ευκαιρία στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών (τόσο των παλαιών όσο και των νέων) να διδαχθούν τις βασικές έννοιες του πληθωρισμού, των αιτιών και των τρόπων αντιμετώπισής του, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο αυτοί και οι οικογένειές τους καλούνται να λειτουργήσουν. Ακόμα όμως και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που παρακολουθούν το μάθημα «Οικονομία» του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτές τις έννοιες καθώς δεν περιλαμβάνονται στην διδαχθείσα και εξετασθείσα ύλη!

Προσεγγίζοντας μαθητοκεντρικά το μάθημά μας και έχοντας μοναδικό κριτήριο τα ενδιαφέροντα των μαθητών στα οποία πρέπει να προσαρμόζεται το περιεχόμενο των μαθημάτων, ζητάμε να περιληφθεί στην διδαχθείσα και εξετασθείσα ύλη του μαθήματος «Οικονομία», όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια στο παρελθόν,  η ενότητα 3 του 9ου κεφαλαίου που αναφέρεται στον πληθωρισμό (παράγραφος 3, εκτός της υποενότητας γ με τίτλο «δανειστές και χρεώστες»). Ως αντιστάθμισμα της επιπλέον ύλης προτείνουμε να τεθεί εκτός διδακτέας και εξεταστέας ύλης η θεωρητική παράγραφος 6 «Κοινωνικοί θεσμοί» του 1ου κεφαλαίου, που για χρόνια ήταν εκτός ύλης και επιβαρύνει τους μαθητές με απομνημόνευση.

Προτείνουμε η εξεταστέα ύλη από το νέο σχολικό έτος 2024 – 2025, να διαμορφωθεί ως εξής:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΙΒΛΙΟ 2022-2023

Από το βιβλίο: «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ» των Λιανού Θ., Παπαβασιλείου Α. και Χατζηανδρέου Α.

Κεφάλαιο 1:

Βασικές Οικονομικές Έννοιες (παράγραφοι 1 έως και 12, εκτός της παραγράφου 6)

Κεφάλαιο 2:

Η ζήτηση των αγαθών (παράγραφοι 1 έως και 15)

Κεφάλαιο 3:

Η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος (παράγραφοι 1 έως και 7 του μέρους Α' που αναφέρεται στην παραγωγή της επιχείρησης, παράγραφοι 1 έως και 4 του μέρους Β', που αναφέρεται στο κόστος παραγωγής)

Κεφάλαιο 4:

Η προσφορά των αγαθών (παράγραφοι 1 έως και 9)

Κεφάλαιο 5:

Ο προσδιορισμός των τιμών (παράγραφοι 1 έως και 5)

Κεφάλαιο 7:

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (παράγραφοι 1, 2, 3, 4 εκτός της 2ης πρότασης της υποενότητας (2): «Στη χώρα μας ... Εθνικής Οικονομίας», 7, 9, 10)

Κεφάλαιο 9:

Οικονομικές διακυμάνσεις - πληθωρισμός-ανεργία (παράγραφοι 1, 2, 3, εκτός της εκτός της υποενότητας γ με τίτλο «δανειστές και χρεώστες», 4 εκτός της 5ης πρότασης: «Επίσης άτομα τα οποία ... δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό.» και της ενότητας «Καταπολέμηση της ανεργίας», 5)

Κεφάλαιο 10:

Τα δημόσια οικονομικά (παράγραφοι 3 εκτός του αποσπάσματος της ενότητας ί: «Το μέγεθος και η αναλογία των διαφόρων δαπανών ... πολεμικές περιόδους.», 4)

 

Οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις που αντιστοιχούν στα προαναφερόμενα Κεφάλαια

270 views0 comments

Kommentit


bottom of page