top of page

Σχολιασμός θεμάτων ΑΟΘ ΓΕΛ - 2022


Το εκπαιδευτικό – οικονομικό περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ, μια πρωτοβουλία οικονομολόγων - εκπαιδευτικών, το οποίο από το 2015 εργάζεται ακάματα για την ανάπτυξη και εδραίωση της Οικονομικής Επιστήμης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα, θα ήθελε να δηλώσει τα εξής σχετικά με τα θέματα του μαθήματος «Οικονομία» στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022:

Σε γενικό επίπεδο, τα θέματα εκφράζουν μια θετική εξέλιξη στον τρόπο αξιολόγησης του βαθμού κατοχής και κατανόησης της ύλης από τους υποψήφιους μαθητές και μαθήτριες. Τα σχόλια συνοψίζονται στα εξής:


(1) Όλα τα υποερωτήματα επιδίωξαν να καλύψουν το σύνολο της ύλης και, επομένως, απευθύνονται σε συνεπείς μαθητές.

(2) Είναι διάχυτη η τάση απεξάρτησης από την διαδικασία της αποστήθισης, η οποία ευτυχώς ως λογική διόρθωσης φθίνει, παρά το γεγονός ότι υποστήριζεται από μεγάλη μερίδα συναδέλφων.

(3) Έγινε προσπάθεια κάλυψης της νέας ύλης στο επίπεδο της Μακροοικονομίας, όχι όμως σε επαρκή βαθμό.

(4) Η Ομάδα Β αναφέρεται σε σύγχρονα οικονομικά ζητήματα (είδη και συνέπειες ανεργίας) και συνδέει την οικονομική θεωρία με τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, προϋποθέτει και ελέγχει την αναλυτική και συνθετική σκέψη εκ μέρους των υποψηφίων.

(5) Υπάρχουν υποερωτήματα (π.χ. Α2, Α3, Γ5), τα οποία υποδεικνύουν μια συνειδητή και επιθυμητή στροφή στην κριτική σκέψη, αποτέλεσμα μιας βαθύτερης κατανόησης και αφομοίωσης της ύλης.

(6) Η Ομάδα Γ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ασκήσεις που να απαιτούν συνδυασμό γνώσεων και εργαλεία από περισσότερα κεφάλαια και να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η τυποποιημένη επανάληψη ενός παρόμοιου στυλ ασκήσεων. Το υποερώτημα Γ5 χαρακτηρίζεται από πρωτότυπη και κριτική σκέψη, απαιτεί συνδυαστική γνώση και αφομοίωση μικροοικονομικών και μακροοικονομικών εννοιών και είναι ένα σαφές βήμα προόδου.

(7) Η ομάδα Δ, σε αντίθεση με την ομάδα Γ, δεν απαιτούσε αποκλειστικά και μόνο την εφαρμογή τύπων, με περιορισμένη οικονομική ερμηνεία. Στην ομάδα Δ, θα ήταν καλό να είχε αποσαφηνιστεί ότι το πλεόνασμα ποσοτήτων διατέθηκε σε αγορές του εξωτερικού.