top of page

Democracy and Money-Lessons for Today from Athens in Classical Times

Updated: Jul 8, 2020


Xenophon's blog

Προλογικό σημείωμα στα Ελληνικά από τον Καθηγητή του ΟΠΑ κ. Μπήτρο Γεώργιο.


Οι συγγραφείς (Μπήτρος - Οικονόμου - Κυριαζής) αυτού του βιβλίου υποστηρίζουν ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν μεταπολεμικά στις ΗΠΑ είναι επιρρεπείς σε αυξανόμενα συχνές αποσταθεροποιητικές χρηματοοικονομικές κρίσεις. Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη του 2008, οι συγγραφείς εκτιμούν ότι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, οδεύουμε σε μια νέα διεθνή κρίση, η οποία κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των κύριων γεωπολιτικών δυνάμεων δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδών.

Ενόψει αυτού του κινδύνου, το βιβλίο παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πρότυπο (model) δημοκρατικής διακυβέρνησης στο οποίο το νόμισμα που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές βασίζεται σε κάποιο πολύτιμο μέταλλο και το χρήμα παράγεται ανταγωνιστικά στις αγορές όπως όλα τα άλλα αγαθά και οι υπηρεσίες, υπό την γενική ρυθμιστική πολιτική του κράτους, αλλά όχι όπως σήμερα κάτω από το νομικό μονοπώλιο μιας κεντρικής κρατικής τράπεζας η οποία εκδίδει μη μετατρέψιμο χαρτονόμισμα. Για την θεμελίωση του εν λόγω πρότυπου, οι συγγραφείς επικεντρώνουν στην περίπτωση της κλασσικής Αθήνας, όπου εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού η Αττική δραχμή με βάση τον άργυρο κυριάρχησε για δύο τουλάχιστον αιώνες στην Ανατολική μεσόγειο και ευρύτερα. Οι συγγραφείς διατείνονται ότι αυτό το νομισματικό πρότυπο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πλαίσιο αναφοράς για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο, πρώτο, να προληφθεί μια νέα μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση από την ανεξέλεγκτη έκδοση μη μετατρέψιμων δολαρίων, δεύτερον, να αποκλιμακωθεί η συσσώρευση μη διατηρήσιμων επιπέδων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών, και, τρίτον, να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα τού Δυτικού τύπου δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Συμπεραίνουν ότι, όπως οι ΗΠΑ σήμερα, έτσι και η Αθήνα την εποχή εκείνη έφτασε στην κορυφή της στρατιωτικής, της οικονομικής, της πολιτικής, της πολιτιστικής και της επιστημονικής της επιρροής της στον κόσμο. Αλλά η Αθήνα θριάμβευσε μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων για την δημοκρατία και ριζικά διαφορετικών φορολογικών και νομισματικών πολιτικών απ’ αυτές των ΗΠΑ. Οι αναγνώστες του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για αυτές τις διαφορές και να εκτιμήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, το βιβλίο απευθύνεται: σε πανεπιστημιακούς καθηγητές, φοιτητές, και ερευνητές σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων. σε νομοθέτες, πολιτικούς, και σε όσους ασχολούνται με το σχεδιασμό και τις εφαρμογές δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και σε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page