top of page

Generation X, Y και λοιπές γενιές


Xenophon's Blog
Εκπόνηση Εργασίας: Ειρήνη Γαντζούδη, φοιτήτρια τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.


 

Αναμφισβήτητα επίκεντρο πολλών συζητήσεων στον χώρο των επιχειρήσεων, βασικού πυλώνα της οικονομίας κάθε Χώρας, αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι Millennials, οι οποίοι θα εξεταστούν μαζί με τους Gen Z. Παρόλο που ετυμολογικά ένας άνθρωπος με ελάχιστη γνώση περί των τεκταινόμενων στις επιχειρήσεις, θα ήξερε να μας διαφωτίσει ότι το κοινό των ως άνω προαναφερθέντων όρων δεν είναι άλλο από το ότι αποτελούν μέρος του ορισμού Γενιά, κάτι πολύ σημαντικό είναι το ότι ο συγκεκριμένος όρος, χρησιμοποιείται πολύ αλλά κυρίως από επιχειρηματίες κι άτομα που ασχολούνται με την αγορά εργασίας καθώς η διαδοχή μιας γενιάς από μια άλλη γίνεται όχι μόνο στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στο εργατικό δυναμικό[1] μιας επιχείρησης.



Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον ορισμό. Ως γενιά εννοείται μια ομάδα ανθρώπων που γεννιούνται γύρω από την ίδια εποχή. Οι άνθρωποι αυτής της «κοορτής γεννήσεων» παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αξίες και προτιμήσεις κατά την διάρκεια της ζωής τους. Στην ορολογία συγγένειας, είναι ένας δομικός όρος που ορίζει τη σχέση γονέα-παιδιού. Είναι επίσης γνωστή ως βιογένεση, αναπαραγωγή ή αναπαραγωγή στις βιολογικές επιστήμες. Η γενιά χρησιμοποιείται επίσης συνώνυμα με την κοορτή στην κοινωνική επιστήμη. Με αυτή τη διατύπωση σημαίνει "άτομα μέσα σε έναν οριοθετημένο πληθυσμό που βιώνουν τα ίδια σημαντικά γεγονότα μέσα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο". Οι τρεις βασικές τάσεις που διαμορφώνουν τις γενιές είναι:

1. γονική μέριμνα

2. τεχνολογία

3. οικονομικά

Για καλύτερη κατανόηση, γονική μέριμνα[2]εννοούμε το καθήκον και δικαίωμα των γονέων για μέριμνα του ανήλικου τέκνου την οποία ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. Όσον αφορά την τεχνολογία, πρόκειται για το αποτέλεσμα της εφαρμογής της (θεωρητικής) επιστημονικής γνώσης με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμένου με πρακτικό όφελος. Ακριβέστερα ορίζεται ως η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για πρακτικούς σκοπούς, ιδιαίτερα στη βιομηχανία. Δευτερεύουσα έννοια της λέξης αφορά στην ανάπτυξη συσκευών και μηχανισμών για επιστημονικούς σκοπούς και εκείνον τον κλάδο της γνώσης που σχετίζεται με τις εφαρμοσμένες επιστήμες ή μηχανολογία.

Διαχωρισμός γενεών

· The Lost Generation (1883-1900)

Στην Ευρώπη είναι γνωστή κι ως «Γενιά του 1914» από την Gertrude Stein[3] για να περιγράψει όσους πάλεψαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χρονική περίοδος γέννησης των ατόμων που αναφέρεται ως άνω, έγινε από τους συγγραφείς William Strauss και Neil Howe. Όλα τα άτομα αυτής της γενιάς είναι πλέον αποθανόντα.



 

· The Greatest Generation (1901-1927)

Γνωστή επίσης κι ως «G.I. Generation», τίτλος ο οποίος αποδόθηκε σε αυτή την γενιά πριν από 20 χρόνια από τον Tom Brokaw,[4] οποίος μέσω του best-seller του The Greatest Generation που δημοσιεύτηκε το 1998 έθεσε αυτή την ορολογία η οποία παραμένει μέχρι σήμερα. Παρακάτω αναλύονται οι 4 παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτή την γενιά:

1. Συνεχόμενες Αλλαγές

Αυτή η γενιά έζησε τη Μεγάλη Ύφεση, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα μία από τις πιο ευημερούσες εποχές της ιστορίας του έθνους. Η νέα ευημερία έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες λιτότητας. Οι αλλαγές που είδε αυτή η γενιά θα γίνουν για πάντα σημαντικές ως μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία.

2. Εργασιακή Ηθική

Ίσως επειδή κατοικούσε στη Μεγάλη Ύφεση, αυτή η γενιά γνωρίζει κάποια πράγματα για το τι πάει να πει να εργάζεσαι σκληρά. Πέρα από αυτό, έζησαν τα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και εκτιμούσαν τη σταθερότητα. Σε συνδυασμό, αυτοί οι δύο παράγοντες οδηγούν σε μια πολύ ισχυρή εργασιακή ηθική μεταξύ των μελών της εν λόγο γενιάς.

3. Λιτότητα

Ο συνδυασμός της διαβίωσης κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και της κατάρρευσης του πολέμου σημαίνει ότι πολλοί σε αυτή τη γενιά είναι πολύ εξοικειωμένοι με τη λιτή ζωή. Έμαθαν να τα βγάζουν πέρα για αυτό η λιτότητα για αυτούς δεν είναι ούτε λόγος για να νιώθουν τιμή αλλά ούτε και ντροπή μιας που για αυτούς ήταν απλά ένας τρόπος να νικήσουν τις δυσκολίες της ζωής.

4. Θυσία και Δόξα

Πολλοί έδωσαν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, στο βαθμό που έχασαν τη ζωή ή το άκρο τους. Ο πόλεμος ήταν πραγματικά απεριόριστος για αυτή τη γενιά εκείνη την εποχή. Η μάχη του Άμμου, για παράδειγμα, θεωρείται από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ότι είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του έθνους. Όσοι έμεναν στην πατρίδα, προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα με ότι είχαν προκειμένου να προσφέρουν σε όσους πολεμούσαν. Η γενιά αυτή έκανε πολλές θυσίες για να κάνει τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.

· The Silent Generation (1928 -1945)

Γνωστοί κι ως Lucky Few απέκτησαν το τίτλο του «σιωπηλού (Silent)» λόγω του ότι ήταν πολιτικά σκεπτόμενοι και στην εικόνα του κομφορμιστή που είχαν υιοθετήσει. Ως γενιά διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Εργατικοί: Έχοντας μεγαλώσει σε δύσκολες εποχές, θεωρούνται οι πιο πλούσιοι λόγω του ότι για αυτούς η δουλειά είναι προνόμιο για αυτό κι έχουν ως κοσμοθεωρία ότι τα καταφέρνεις μόνο με σκληρή δουλειά

2. Θέληση: Αποφασισμένοι να κάνουν πολλά και πρόθυμοι να φτάσουν μέχρι το τέλος, πολλοί από αυτούς σκληραγωγήθηκαν προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν για αυτό, κι αναλάμβαναν πολλές φορές δουλειές που μπορεί να μην τους ταίριαζαν απλά από θέμα επιβίωσης.

Baby Boomers (1946-1964)

Ονομάστηκαν έτσι επειδή διότι γεννήθηκαν κατά την περίοδο των μεγάλων γεννήσεων στις Αγγλοσαξονικές χώρες, ειδικά στις Η.Π.Α, τον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαρακτηριστικά που διαθέτουν: Ανεξάρτητοι, Εργατοκεντρική φιλοσοφία, ανταγωνιστικοί, συγκεντρωμένοι στον στόχο τους και αυτό-ικανοποίηση των αναγκών τους.

Generation X (1965-1980)

Ως γενιά θεωρείται μικρότερη από άποψη πληθυσμού τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές όσο και σε σχέση με την προηγούμενη γενιά που είδαμε.

Χαρακτηριστικά της γενιάς



 

Millenials or Gen Y or Gen Next (1981-1996)[5]

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Pew Research Center[6] θα ξεπεράσει κατά πολύ την γενιά των Baby Boomers μέχρι το 2028 ξεκινώντας από τις ΗΠΑ όπου μέχρι το 2019 με αναλογία 72 εκατομμύρια Baby Boomers κι 73 εκατομμύρια από αυτή την γενιά. Τα χαρακτηριστικά της γενιάς είναι:

1. Εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αφού μεγάλωσαν μαζί της, κάνουν τα πάντα μέσω αυτής όπως επικοινωνία με email,Instagram ή ό,τι άλλο νέο προκύψει

2. Με προτεραιότητα την οικογένεια, είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν θέση με καλό μισθό αν τους απορροφά χρόνο από το να δουν τα δικά τους άτομα, προκειμένου να περάσουν χρόνο με όσους αγαπούν.

3. Έχοντας μεγαλώσει με κέντρο την επίτευξη στόχου, έχουν υψηλές προσδοκίες από τους εργοδότες τους, τείνουν να αναζητούν νέες προκλήσεις στην εργασία και δεν φοβούνται να αμφισβητούν την εξουσία. Η γενιά Y θέλει σημαντική εργασία και μια σταθερή καμπύλη μάθησης.

4. Διψούν για καθοδήγηση κι ανατροφοδότηση (feedback) για αυτό και θα τους δεις να μιλάνε με ανώτερους αρκετή ώρα για να μάθουν τι άλλο μπορούν να βελτιώσουν

5. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, δεν παίρνουν δουλειά και στη συνέχεια μένουν σε αυτή για όσο το ανθρωπίνων δυνατόν γίνεται. Αντ 'αυτού, βγαίνουν και δημιουργούν μια νέα εφαρμογή ή χρηματοδοτούν μια start-up. Αλλάζουν γενικά πολλές δουλειές κι έτσι αποκτούν εμπειρίες

6. Έχοντας την θέληση για ομαδικότητα, ως γενιά συμμετείχε από μικρή ηλικία σε αγώνες κι ομαδικές δραστηριότητες έχοντας αρκετές επιβραβεύσεις.


 

Χαρακτηριστικά Γενιάς

Generation Z (1997-2012)

Αποκαλούμενοι κι ως centennials επειδή ήρθαν στον κόσμο πάνω στην αλλαγή του αιώνα, έχουν σημαδευτεί τόσο από το Ίντερνετ, που πλέον είναι στο DNA τους. Τους αρέσει να παίρνουν όλα όσα θέλουν αμέσως, γεγονός που ενθαρρύνεται από τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο είναι βυθισμένοι, και ο τρόπος ζωής τους επηρεάζεται επίσης από youtubers. Είναι ανεξάρτητοι και απαιτητικοί καταναλωτές και θα έχουν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν στον σημερινό κόσμο. Παρά την σημερινή κοινωνική ποικιλομορφία, οι γενιές Υ και Ζ υπερισχύουν. Σύμφωνα με τη μελέτη New Kids On The Block. Millennials & Centennials Primer από την Τράπεζα της Αμερικής Merrill Lynch, σήμερα υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια millennials και 2,4 δισεκατομμύρια centennials, που αντιπροσωπεύουν το 27% και το 32% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντίστοιχα.

Η οικονομία σε σχέση με τις γενιές


Ø Όπως βλέπουμε με 4 τοις εκατό ως ποσοστό, η Γενιά Ζ (18-29) τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στις επιχειρήσεις και εν γένει στην οικονομία όμως, η γνώση που έχει πάνω στον τομέα της Πληροφορικής σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις, αυξάνει τις πιθανότητες για άνοδο της οικονομίας.

Ø Το 57 τοις εκατό των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν ήταν άνω των 50 ετών, μια μικρή αύξηση χρόνο με τον χρόνο.

Ø Από το σχήμα βλέπουμε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη προθυμία από άτομα ηλικιακής ομάδας 70 plus να ανοίξουν τον δρόμο σε νεότερες γενιές αφού οι κάτοχοι επιχειρήσεων αυτής της ηλικίας, ανέρχεται μόνο σε ποσοστό της τάξεως του 4 τοις εκατό

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε για την εν λόγω γενιά στον τομέα των επιχειρήσεων είναι αυτά τα οποία ψάχνει να βρει:

1. Συνεργατικό κι ανθρώπινο περιβάλλον: Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο tech-focused γενιά ως σήμερα, πάνω από το 90% των Gen Zers προτιμούν να έχουν ένα ανθρώπινο στοιχείο στην εργασιακή καθημερινότητά τους και προτιμούν να αλληλεπιδρούν με ένα project βασισμένο στην τεχνολογία με άλλα μέλη της ομάδας δίπλα τους[7]

2. Η συχνότερη ανατροφοδότηση είναι απαραίτητη. Το 66% των Gen Zers έχει δηλώσει ότι επιθυμεί πολλαπλά check-in με έναν διαχειριστή καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην διατήρηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων

3. Ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής: Το 28% των millennial εργαζομένων έχουν αναφέρει ότι ένιωσαν burn out κι υπερεργασία κατά την διάρκεια εργασίας τους. Σύμφωνα με μια έρευνα της Gallup, αυτή η εξάντληση τους καθιστά 63% πιο πιθανό να επικαλεστούν αρρώστια ή να σταματήσουν λόγω άγχους. Με την συμπεριφορά των millennial να δημιουργεί τις τάσεις για την επερχόμενη γενιά, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη αυτές τις ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι δεν νιώθουν burn out, δεν χάνουν παραγωγικότητα ή το ήθος τους.

 

Νέες πληροφορίες για τις γενιές

Έχοντας πει τα παραπάνω θα μπορούσε εύλογα κανείς να πει ότι είναι δύσκολο να κάνει προβλέψεις για το τι καινούριο θα προκύψει. Ωστόσο, μια πρώτη πρόβλεψη έγινε κι αφορά την δημιουργία την νέας γενιάς που αποκαλείται Generation Alpha (2010- άγνωστο ακόμα) από τον κοινωνικό επιστήμονα Mark McCrindle[8] ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων για την εν λόγω ονομασία τα εξής: “Σύμφωνα με αυτή την επιστημονική ονοματολογία, χρησιμοποιώντας το ελληνικό αλφάβητο αντί του Λατινικού, έχοντας φτάσει στη Generation Z, κατέληξα στην επόμενη κοορτή που είναι η Generation Alpha - όχι μια επιστροφή στα παλιά, αλλά η αρχή για κάτι νέο ".



Λόγω του ότι οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας θα συνεχίζουν να υφίστανται, κύριο χαρακτηριστικό που όλοι οι μελετητές συμφωνούν είναι ότι θα υπάρχει άρρηκτη σχέση-σύνδεση μεταξύ Generation Alpha και τεχνολογίας αν σκεφτεί κανείς πως αυτά τα παιδιά θα είναι συνεχώς μπροστά από μια οθόνη ενώ πιστεύεται ότι σαν γενιά, θα ξεπεράσει ακόμα και την Gen Z στον τομέα εκπαίδευσης. Από την αρχή αναφέραμε ότι πρόκειται για μια γενιά νέα για εμάς κι ακόμα δεν έχει πλήρως μελετηθεί, όμως αναμένουμε τις νέες εξελίξεις που θα την διαμορφώσουν από τους αντίστοιχους επιστήμονες.

 

[1] Εργατικό δυναμικό είναι το σύνολο των ατόμων τα οποία μπορούν και θέλουν να εργαστούν [2] Ο ορισμός δόθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα [3] Η Gertrude Stein (3 Φεβρουαρίου 1874-27 Ιουλίου 1946) ήταν Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος, ποιήτρια, θεατρικός συγγραφέας και συλλέκτης τέχνης. Γεννημένη στη συνοικία Allegheny West του Πίτσμπουργκ και μεγάλωσε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, η Stein μετακόμισε στο Παρίσι το 1903 και έκανε τη Γαλλία σπίτι της για το υπόλοιπο της ζωής της.

[4] Πρώην ανταποκριτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του δικτύου ειδήσεων NBC News

[5] Πολλοί χρησιμοποιούν σαν ημερομηνία έναρξης το 1980 κ’ ως τέλος γεννήσεων μέσα του 1990 με αρχές 2000 αλλά επικρατεί η άνω ημερομηνία

[6] Είναι μια Αμερικανική ΜΚΟ think tank (αυτοαποκαλούμενη ως "fact tank") με βάση την Ουάσινγκτον. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα, την κοινή γνώμη και τις δημογραφικές τάσεις που διαμορφώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο. Διεξάγει επίσης δημοσκοπήσεις, δημογραφική έρευνα, ανάλυση περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης και άλλες εμπειρικές κοινωνικές έρευνες και είναι θυγατρική της The Pew Charitable Trusts.

[7] Σύμφωνα με την έρευνα "Failure Drives Innovation, According to EY Survey on Gen Z[8] Ο όρος θεσπίστηκε το 2005

2,561 views0 comments

コメント


bottom of page