top of page

Newsletter #12 Μαΐου-Ιουνίου 2023

֍


Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφόρησε το 8ο τεύχος του περιοδικού ΞΕΝΟΦΩΝ. Το φετινό τεύχος είναι αφιερωμένο στα 300 έτη από την γέννηση του Adam Smith (1723 – 1790), Καθηγητή Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Το αφιέρωμα ανέλαβαν οι Καθηγητές Δρακόπουλος Σταύρος και ο Κατσελίδης Ιωάννης από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, τους οποίους και ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρότασής μας. Στις 130 σελίδες του περιοδικού θα διαβάσουμε ενδιαφέροντα άρθρα, έρευνες, συνεντεύξεις και ιστορικά αφιερώματα που υπογράφουν αξιόλογοι συνάδελφοι οικονομολόγοι – εκπαιδευτικοί.


Προκειμένου να προμηθευτείτε το περιοδικό μπορείτε, είτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική φόρμα https://www.xenophonjournal.com/buy, είτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τις Εκδόσεις Ευρασία στο 2103614968 από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 15:00.


֍

Tην Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πραγματοποιήθηκε ο 18ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023» του Junior Achievement Greece. Οι 20 μαθητικές «start up» που προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό (τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ) έδωσαν συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή, παρουσίασαν σε περίπτερα και στην επίσημη σκηνή τις καινοτόμες «επιχειρήσεις» τους και διεκδίκησαν το κορυφαίο βραβείο «Οδυσσέας Κυριακόπουλος» που αποτελεί και το «χρυσό εισιτήριο» για τον σπουδαίο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του JA Europe GEN–E 2023, στον οποίο συμμετέχουν 40 μαθητικές «επιχειρήσεις» από όλη την Ευρώπη. Τελικά το Βραβείο «Oδυσσέας Κυριακόπουλος» κέρδισε η μαθητική «start up» «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πήρε το «χρυσό εισιτήριο» για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον σπουδαίο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του JA Europe GEN–E 2023, 12 με 14 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη.

֍


Την 1η Ιουλίου 2023 διεξήχθη ο τελικός γύρος της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας στο Κολλέγιο Ψυχικού στην Αθήνα. Σε αυτόν συμμετείχαν 70 μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι προκρίθηκαν από τον Περιφερειακό Γύρο. Συνολικά στη φετινή Οικονομική Ολυμπιάδα συμμετείχαν 3.007 μαθητές από 168 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της χώρας. Την 1η θέση στο διαγωνισμό κατέλαβε ο μαθητής Αναστάσης Βασιλειάδης υπότροφος μαθητής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια από την Αλεξανδρούπολη και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Την απονομή του βραβείου έκανε ο νέος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που διεξάγεται σε 15 χώρες και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείων της Ελλάδας και του εξωτερικού και φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των Οικονομικών.

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2020 από το ΚΕΦiM – Μάρκος Δραγούμης, με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, και σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας.

Χρόνο με το χρόνο στο διαγωνισμό συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου που μας καταπλήσσουν με το εύρος των γνώσεών τους σε ζητήματα μικροοικονομικής και μακροοικονομικής θεωρίας, και διεθνούς οικονομίας σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις καθηγητές/τριές τους!

֍

Για πρώτη φορά από το 2020, μαθητές από 28 ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν, ξανά, στις 16 Μαΐου 2023 στις Βρυξέλλες για την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού European Money Quiz (EMQ), της EBF και των Εθνικών Τραπεζικών Ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Περισσότεροι από 37.504 έφηβοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο (quiz) γνώσεων.

Συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) οι παρακάτω 28 χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Στον τελικό -μεταξύ των 28 χωρών- συμμετείχαν ως φιναλίστ μαθητές από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Οι Έλληνες μαθητές κατέκτησαν τελικά την πρώτη θέση, γιατί απάντησαν πρώτοι με ταχύτητα και απόλυτη ευστοχία στο κουίζ χρηματοοικονομικών γνώσεων.

Το περιοδικό μας συγχαίρει για την κατάκτηση αυτής της τιμητικής διάκρισης τους μαθητές Ανέστη Τόμη και Παντελή Χεμελίδη, που φοιτούν στην Α΄ Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, καθώς και τις Καθηγήτριες κυρίες Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη και Κυριακή Δομανόγλου, που συνόδευαν τους μαθητές μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΕΤ (την Επικεφαλής του Τραπεζικού Ινστιτούτου της, κα Σοφία Ζιάκου και το στέλεχος αυτού κ. Άγγελο Περίφανο).

֍


Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μάθημα του ΑΟΘ 2023:

μια κριτική αξιολόγηση

Στις 12/6/23, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Επιστημονικού Πεδίου εξετάστηκαν στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Τα θέματα φαίνεται ότι δυσκόλεψαν αρκετά τους μαθητές.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των αριστούχων με γραπτά πάνω από 18 μειώθηκε φέτος στο 16, 35% σε σχέση με το 23, 13% πέρυσι. Από την άλλη, ο αριθμός των γραπτών στο μάθημα που ήταν κάτω από τη βάση φέτος, διαμορφώθηκε στο 44, 83%, έναντι 35,31% το 2022.

Δεν είναι καθόλου κολακευτικό να διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο (π.χ. βλέπε, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) ότι μια ερώτηση της μορφής σωστού ή λάθους δεν ήταν σωστά διατυπωμένη. Πράγματι, η επιλογή της ερώτησης σωστού – λάθους Α1.β. από τους εισηγητές ήταν τελείως άστοχη και αδικαιολόγητη. Δεν είναι δικαιολογία ότι πρόκειται για αυτούσια μεταφορά σχετικής πρότασης του σχολικού βιβλίου. Η πρόταση του σχολικού βιβλίου δεν έχει διατυπωθεί σωστά. Και μας προκαλεί ασφαλώς έκπληξη και δυσαρέσκεια το γεγονός ότι αυτό δεν επισημάνθηκε από έμπειρους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς.

Το μάθημα του ΑΟΘ είναι το μοναδικό οικονομικό μάθημα στο Γενικό Λύκειο. Το σχολικό βιβλίο σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μαθήματος, αν και είναι φανερή η ανάγκη για νέο σχολικό σύγγραμμα. Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο είναι το πολυπληθέστερο και προσελκύει πλέον μαθητές και μαθήτριες υψηλού επιπέδου.

Είναι χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε τον κλάδο μας και το μάθημά μας, επιδιώκοντας αυτό να αντιμετωπίζεται με ισότιμο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι το μάθημα των Οικονομικών οφείλει η Ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει να διδάσκεται από την Β λυκείου, όπως γίνεται δηλαδή με όλα τα άλλα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.


119 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page