Διεθνής Οικονομική Ολυμπιάδα Οικονομικών
Την 4η και 8η θέση παγκοσμίως κατέκτησαν δύο Ελληνόπουλα που συμμετείχαν φέτος ως μέλη της πενταμελούς Εθνικής αποστολής στον τελικό που διεξήχθη στη πόλη της Μπρατισλάβας στην Σλοβακία μεταξύ 4 - 6 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τους μαθητές Άγγελο Δεμπόνο (#4) και Σόνια Βουδούρη (#8). Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ήταν οι μαθητές Αναστάσιος Βασιλειάδης, Ιωάννης Γκαμαλέτσος και Νικόλας Βασιλάκης. Την αποστολή συνόδευσαν ο Διευθυντής της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας κ. Αλέξανδρος Σκούρας, ο Διευθυντής της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας κ. Νίκος Ρώμπαμπας και ο εκπαιδευτικός - οικονομολόγος κ. Άριστείδης Νότης. Την Εθνική ομάδα φέτος προετοίμασαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γεώργιος Πάνος και ο Αρχισυντάκτης του οικονομικού περιοδικού Ξενοφών κ. Αριστείδης Νότης.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την συνέντευξη των διακριθέντων μαθητών στην ΕΡΤ: Συνέντευξη ΕΡΤ1: Ο Κεφαλονίτης Άγγελος Δεμπόνος στην 6η Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα [18.09.2023]
֍
Εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ)
Οι εκλογές στο ΟΕΕ θα διενεργηθούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 από 08:00 μέχρι 18:00. Δικαίωμα ψήφου για τις εκλογές έχουν τα μέλη του ΟΕΕ που θα εκπληρώσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας συνδρομής του έτους 2022 καθώς και όσοι εγγραφούν στο Ο.Ε.Ε., μέχρι τη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. Εδώ μπορείτε να δείτε τις προϋποθέσεις εγγραφής μέλους.
֍
Νόμπελ Οικονομίας 2023
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 στην Claudia Goldin, η οποία είναι η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας. Η επιτροπή του Νόμπελ ανακοίνωσε πως η Claudia Goldin «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», αποκαλύπτοντας βασικούς παράγοντες για τις διαφορές των φύλων στην αγορά εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Goldin, παρείχε την πρώτη ολοκληρωμένη αναφορά των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τα αίτια της αλλαγής, καθώς και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος των φύλων.
Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Η Claudia Goldin έχει συλλέξει δεδομένα για περισσότερα από 200 χρόνια από τις ΗΠΑ, γεγονός που της επέτρεψε να αποδείξει πώς και γιατί οι διαφορές των φύλων στις αποδοχές και τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Η Goldin έδειξε ότι η γυναικεία συμμετοχή στην αγορά εργασίας δεν είχε ανοδική τάση σε όλη αυτή την περίοδο, αλλά αντίθετα σχηματίζει μια καμπύλη σχήματος U. Η συμμετοχή των παντρεμένων γυναικών μειώθηκε με τη μετάβαση από την αγροτική σε μια βιομηχανική κοινωνία στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται με την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η Goldin εξήγησε αυτό το μοτίβο ως αποτέλεσμα της δομικής αλλαγής και των εξελισσόμενων κοινωνικών κανόνων σχετικά με τις ευθύνες των γυναικών για το σπίτι και την οικογένεια.
Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, τα επίπεδα εκπαίδευσης των γυναικών αυξάνονταν συνεχώς και στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος είναι πλέον σημαντικά υψηλότερα από ό,τι των ανδρών. Η Goldin έδειξε ότι η πρόσβαση στο αντισυλληπτικό χάπι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της επαναστατικής αλλαγής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για προγραμματισμό σταδιοδρομίας.
Παρά τον εκσυγχρονισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων γυναικών τον εικοστό αιώνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το χάσμα των αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών σχεδόν δεν έκλεισε. Σύμφωνα με την Goldin, μέρος της εξήγησης είναι ότι οι εκπαιδευτικές αποφάσεις, που επηρεάζουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας για μια ζωή, λαμβάνονται σε σχετικά νεαρή ηλικία. Εάν οι προσδοκίες των νεαρών γυναικών διαμορφωθούν από τις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών –για παράδειγμα, των μητέρων τους, που δεν επέστρεψαν στη δουλειά τους μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά – τότε η ανάπτυξη θα είναι αργή.
Ιστορικά, μεγάλο μέρος του χάσματος των φύλων στις αποδοχές θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις διαφορές στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές επιλογές. Ωστόσο, η Goldin έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοράς αποδοχών είναι πλέον μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ίδιο επάγγελμα και ότι προκύπτει σε μεγάλο βαθμό με τη γέννηση του πρώτου παιδιού.
“Η κατανόηση του ρόλου των γυναικών στην εργασία είναι σημαντική για την κοινωνία. Χάρη στην πρωτοποριακή έρευνα της Claudia Goldin, γνωρίζουμε τώρα πολύ περισσότερα για τους υποκείμενους παράγοντες και ποια εμπόδια μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν στο μέλλον”, λέει ο Jakob Svensson, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Βραβείο Οικονομικών Επιστημών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο για το έργο της:
Comments