Στόχος μας

Η άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων στην Ελλάδα.

Image by Aaron Burden

“Η αναγκαιότητα της ενίσχυσης του οικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα”

Στόχος του περιοδικού Ξενοφών, αποτελεί η ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η εν συνεπεία βελτίωση του γνωστικού επιπέδου των φοιτητών που θα εισέλθουν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, του μελλοντικού εργατικού δυναμικού της χώρας μας, των νέων επιχειρηματιών που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, των νέων στελεχών που θα ασκήσουν Διοίκηση στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.
Σκοπός μας
xenophon_7.jpg
Η ενίσχυση της εκπαίδευσης στις επιστήμες της Οικονομίας και της Διοίκησης είναι δυνατό να συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Στη προσπάθειά μας λοιπόν, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ως χώρα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, δημιουργήσαμε το περιοδικό Ξενοφών», με τους κάτωθι σκοπούς:
 
1. Τη διαρκη επιστημονική βελτίωση των οικονομολόγων - εκπαιδευτικών.

2. Την σύνδεση της Δευτεροβάθμιας με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

3. Την προώθηση της οικονομικής επιστήμης στο Ελληνικό σχολείο.
 
Είναι δεδομένο ότι
τα οικονομικά μαθήματα απουσιάζουν εμφατικά από το πρόγραμμα σπουδών στο Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο. Σε αντίθεση με άλλα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, Internation Baccalaureate & GCSE, το Ελληνικό πρόγραμμα σπουδών και τα αντίστοιχα σχολικά συγγράμματα που αφορούν τα οικονομικά μαθήματα, είναι παρωχημένα και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης.
Συνεργασίες
xenophon_white (1).png
Το περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ δίνει βήμα σε κάθε δημιουργικό οικονομολόγο - εκπαιδευτικό. Απευθύνεται τόσο σε συναδέλφους που υπηρετούν στο δημόσιο, όσο και την ιδιωτική εκπαίδευση. Εκδίδει ένα τεύχος κάθε έτος, συγκεκριμένα τον μήνα Ιούνιο.  
 
Συντακτική Ομάδα
Αριστείδης Νότης,
Αρχισυντάκτης
01.JPG

Ο Αριστείδης Νότης (MBA) είναι Αρχισυντάκτης του περιοδικού "ΞΕΝΟΦΩΝ". Εργάζεται ως οικονομολόγος - εκπαιδευτικός στην Αθήνα (Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου), είναι Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Οικονομολόγου - Εκπαιδευτικού στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και συγγραφέας συγγραμμάτων που αφορούν στη διδασκαλία των οικονομικών και του management στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το έτος 2013 έως σήμερα είναι Μέλος του Κεντρικού Δ.Σ. της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ανδρέας Στριφτάρας
Ανδρέας Στριφτάρας photo.jpg

Ο Ανδρέας Στριφτάρας είναι οικονομολόγος (MBA, MSc Quality Management) στα Eκπαιδευτήρια Δούκα, Ελληνική Παιδεία – Λύκειο, GCE Economics. Έχει βραβευθεί δύο φορές από το Υπουργείο Παιδείας για καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, και το 2015 έλαβε τη διάκριση “Microsoft Innovative Educator Expert”.

Ηλίας Μηνάς
Ηλίας ΜΗΝΑΣ.jpg

Ο Ηλίας Μηνάς σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και, στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο  Paris-X Nanterre (DEA) με ειδίκευση στα Χρηματοπιστωτικά Οικονομικά. Δίδαξε οικονομικά (μικρο – μακροοικονομία και θεωρία χρήματος) στο ανωτέρω Γαλλικό Πανεπιστήμιο και, παράλληλα, εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας. Διδάσκει Οικονομικά στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και είναι Σύμβουλος σε θέματα  Συνδικαλιστικής Εκπαίδευσης στο ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ.

Γιώργος Τζήρος
PHOTO_ΓΤ_1_2018.JPG

Ο Γιώργος Τζήρος είναι Καθηγητής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Λύκειο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού οικονομικών συγγραμμάτων, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την περίοδο 2005-2011 και Πρόεδρος του Συλλόγου  Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Ξενοφών» (2016). Μεταξύ 1985-1988 απασχολήθηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Γιώργος Καμαρινός
1.jpg

Ο Γιώργος Καμαρινός είναι οικονομολόγος – εκπαιδευτικός και διδάσκει οικονομικά μαθήματα στο Παπαχαραλάμπειο Εκπαιδευτήριο. Είναι κάτοχος πτυχίων Οικονομικών Επιστημών (ΕΚΠΑ) και Οικιακής Οικονομίας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Σ.Ο.Ε.Ι.Δ.Ε. και μέλος της συντακτικής ομάδας του οικονομικού περιοδικού «Ξενοφών». Είναι διαχειριστής του οικονομικού site  economics.edu.gr και ως μέλος συγγραφικής ομάδας έχει γράψει βιβλίο για τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει συμμετάσχει με εργασίες του σε πανελλήνια εκπαιδευτικά συνέδρια, ενώ άρθρα και έρευνές του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστές ιστοσελίδες στο χώρο της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων.

Άγγελος Κυριακόπουλος
91491905_239414063857287_584134175234195

Ο Άγγελος Κυριακόπουλος είναι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και εργάζεται ως καθηγητής Οικονομικών στο Τοσίτσειο Αρσάκειο Εκάλης. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.