top of page

Newsletter #8: Ιανουάριος 2023


Ο Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα ή αλλιώς το European Money Quiz της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για το Χρήμα το οποίο και έχει διαμορφωθεί με στόχο να αποτελέσει εργαλείο για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού μαθητών ηλικίας 13-15 ετών, και προετοιμασίας για τους Διαγωνισμούς μεταξύ τάξεων που θα πραγματοποιηθούν, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Συγκεκριμένα, η Ένατη European Money Week θα πραγματοποιηθεί 20 -26 Μαρτίου 2023 μαζί με την Global Money Week του ΟΟΣΑ ενώ ο Έκτος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα "European Money Quiz" θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Μαρτίου 2023.


Ο Έκτος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός "European Money Quiz" θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες στις 15-16 Μαΐου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την παρακάτω διεύθυνση https://www.hba.gr/info/emq και για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στα email sziakou@hba.gr και aperifanos@hba.gr


֍


Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αναδεικνύει το θέμα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού με την έκδοση του νέου τεύχους του περιοδικού Οικονομικά Χρονικά.


«Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι η ικανότητα κατανόησης των οικονομικών επιλογών, ο προγραμματισμός για το μέλλον και η σωστή χρήση και διαχείριση των προκλήσεων που συνδέονται με κάποια γεγονότα ζωής, όπως η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση ή για τις σπουδές των παιδιών.»


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλια, «…είναι πολύ σημαντικό, να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημα, πώς μας επηρεάζει και πώς παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις για τα οικονομικά μας. Σήμερα που βιώνουμε την ενεργειακή κρίση, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός διευκολύνει τις αποφάσεις των νοικοκυριών για ζητήματα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η επιλογή παρόχου ή η επένδυση σε λύσεις ενεργειακής απόδοσης. Οι χρηματοοικονομικά ενημερωμένοι πολίτες είναι λιγότερο χρηματοοικονομικά ευάλωτοι, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε χρηματοοικονομικές απάτες, υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις και προετοιμάζονται για την συνταξιοδοτική τους περίοδο. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι χώρες που ευημερούν, έχουν εντάξει στην εθνική σχολική διδακτέα τους ύλη μαθήματα χρηματοοικονομικής παιδείας, και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.»


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το περιοδικό.


֍


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίαςμας προσκαλεί να υποβάλουμε ερευνητικές εργασίες προς παρουσίαση στο 3o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: Ελλάδα – Ευρώπη 2030: Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Νέες Τεχνολογίες, Θεσμοί και Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα διεξαχθεί από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης.


Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση νέων ερευνών που αφορούν οικονομικές διαστάσεις των πεδίων της Εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας, των Νέων Τεχνολογιών, της Καινοτομίας και τις σχέσεις τους με την Οικονομία.


Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Εκπαίδευσης, & Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.


Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο με παρουσίαση επιστημονικής εργασίας ή με ανακοίνωση (poster), καλούνται να υποβάλλουν περίληψη της εργασίας τους γραμμένη στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά στο email: inoek2023@inoek.gr μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.inoek-conferences.gr/?fbclid=IwAR0wl7Mpmal3wgvfloIWXlK7S8XzZoluJjKd8l32_5wPR5FOfhTeJ1Gso9s


֍


Εγκρίθηκε ο Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο: «Γύρω γύρω όλη ... η οικονομία» για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23.


Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές/τριες ηλικίας 6-18 ετών (Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’, Στ’ τάξεις Δημοτικού, Α’ τάξη Γυμνασίου, Β’ τάξη Γυμνασίου, Γ’ τάξη Γυμνασίου και Α’ τάξη Λυκείου, Β’ τάξη Λυκείου, Γ’ τάξη Λυκείου). Ο φορέας διοργάνωσης διαγωνισμού είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία InCommOn (πρώην Filoxenia International, που μετονομάστηκε σε InCommOn τον Ιανουάριο 2020).


Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31-03-2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση marina@incommon.gr ή eleni@incommon.gr

Τα έργα θα πρέπει υποβληθούν μέχρι τις 28-04-2023, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση marina@incommon.gr ή eleni@incommon.gr


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίνα Κουμουτσάκου στο τηλέφωνο 6939159408 και στο email marina@incommon.gr ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.incommon.gr και https://www.facebook.com/incommon.gr


֍


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του αποτελέσματα της 1ης φάσης "Ξενοφών" του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οικονομικών 2023 που διεξήχθη ηλεκτρονικά στις 22.01.2022. Υπενθυμίζεται πως η 2η φάση "Πλάτων" θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στις 12.02.2023 στις 11.50 και επιτρέπεται η συμμετοχή όλων των μαθητών από τα Λύκεια της χώρας ανεξαρτήτως αν έλαβαν ή όχι μέρος στην 1η φάση. Οι μονάδες που κέρδισαν οι συμμετέχοντες στην 1η φάση, θα συνυπολογιστούν για την κατάταξη της 2ης φάσης.


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία των μαθητών/τριών που έλαβαν μέρος.


Η προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού επικαιροποιήθηκε και βρίσκεται αναρτημένη εδώ:


֍


Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.00 μ.μ. ο Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Θεόδωρος Λιανός θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ το βιβλίο του «Θανατική Ποινή – Τα υπέρ και τα κατά» εκδόσεων Παπαζήση. Ακολουθεί η αφίσα της εκδήλωσης.



222 views0 comments
bottom of page