top of page

Newsletter #17 Μαρτίου 2024

Updated: Mar 4

֍

Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής

Ημερίδα: Επαγγελματικός προσανατολισμός-Οι οικονομικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου


Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα “Επαγγελματικός προσανατολισμός-Οι οικονομικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου” που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους η κα Κατερίνα Γκινοπούλου Εκπαιδευτικός ΠΕ80-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η κα Δανάη Μπεζαντάκου CEO Navigator Shipping Consultants LTD, η κα Μαρίνα Σελήνη Κατσαΐτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ, ο κ. Ιωάννης Θάνος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ και η κα Παρασκευή Μπουφούνου  Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Χρηματοοικονομικής και Υπεύθυνη Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας του ΤΟΕ του ΕΚΠΑ. 

Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μέρος της ημερίδας σύντομα στην ιστοσελίδα της ΕΟΕΔΕ http://eoede.edu.gr/ 



֍

Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

Ημερίδα


Την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024 στην αίθουσα Ερμής (6ος όροφος) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα λάβει μέρος ημερίδα απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς των Οικονομικών μαθημάτων με θέμα:

«Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις της Οικονομικής Επιστήμης στο Λύκειο»

09:00 – 09:15 Προσέλευση – Εγγραφές

Α ́ μέρος Χαιρετισμοί –Ομιλίες

09:15– 10:00 Χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας

Εκπρόσωπος του ΙΕΠ,

Κόλλιας Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

«Προτάσεις για το μέλλον της Οικονομικής Εκπαίδευσης», Τακάογλου Σοφία, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας στο Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων και στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, Πρόεδρος της ΕΟΕΔΕ 

«Η αναγκαιότητα ενός πιο σύγχρονου τρόπου εξέτασης των Οικονομικών», Νότης Αριστείδης, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας στα εκπαιδευτήρια «Αυγουλέα Λιναρδάτου», Αντιπρόεδρος της ΕΟΕΔΕ, Αρχισυντάκτης του Οικονομικού Περιοδικού «Ξενοφών»

Β ́ μέρος Εισηγήσεις

10:00– 10:15 «Μερικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος σπουδών: θετικά και αρνητικά» Λιανός Θεόδωρος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

10:15– 10:30 «Μερικές σκέψεις για την διδασκαλία Οικονομικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Χριστοδουλάκης Νικόλαος, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

10:30– 10:45 «Η σημασία της οικονομικής εκπαίδευσης στους νέους ανθρώπους» Λιαργκόβας Παναγιώτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

10:45-11:00 «ΑΠΣ Οικονομικών μαθημάτων στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Μαγουλά Θεοχαρούλα, Επισκ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΑ, Σύμβουλος Υπ.ΑΙ.Θ.Α

11:00- 11:15 «Η Εθνική στρατηγική χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού» Ζιάκου Σοφία, Επικεφαλής του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου και Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Διάλειμμα 11:15-11:45

Γ΄ μέρος Φιλοσοφία- Δομή Νέου ΠΣ

11:45 – 12:00 «Οι καινοτομίες του Νέου Προγράμματος Σπουδών των Αρχών Οικονομικής Επιστήμης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Μυλωνάς Δημήτριος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου Ε80, επόπτης επιτροπής σύνταξης Νέου Προγράμματος Σπουδών

12:00 - 12:15 «Η εκπαίδευση για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Αρχών Οικονομικής Επιστήμης» Βουζαξάκης Γεώργιος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ80, μέλος της επιτροπής σύνταξης  Νέου Προγράμματος Σπουδών

12:15-12:30 «30 χρόνια IB Economics: μήπως ήρθε η ώρα να το κάνουμε για όλους και όχι μόνο για τους λίγους;» Ζιώγας Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός ΙΒ στο Κολλέγιο Αθηνών, Συγγραφέας

Δ΄ μέρος Διδακτικά Σενάρια

12:30-12:45 «Βασικές Οικονομικές έννοιες: Οικονομικά Συστήματα» Τσολακίδης Ιωάννης, Διευθυντής Γενικού Λυκείου Αγχιάλου

12:45-13:00 «Εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο: «Σε τι ωφελούν οι Δημόσιες Δαπάνες το κράτος και τους πολίτες;» Κολυβά Ευγενία, εκπαιδευτικός στο 1ο Πειραματικό ΓΕ Αμαρουσίου

13:00-13:15 «Εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο: «κρατική παρέμβαση στην αγορά. Η περίπτωση των ανώτατων τιμών» Τυχάλας Ευάγγελος, εκπαιδευτικός στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ)

13.15 – 14.00 Συζήτηση – Συμπεράσματα 


Για την παρακολούθηση της ημερίδας μπορείτε να αιτηθείτε άδεια για επιμορφωτικούς/επιστημονικούς λόγους καθώς η ημερίδα έχει εγκριθεί το με αρ. πρωτ.18831/Ε3/22-02-2024 έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας με θέμα “Επιμορφωτική Ημερίδα”.


֍

Έκθεση του ΟΟΣΑ για το επίπεδο Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού στην Ελλάδα

Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικoύ Εγγραμματισμού για την Ελλάδα: 



֍

Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΟΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το διεπιστημονικό σεμινάριο οικονομικής ιστορίας (διεσοι) αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο συνάντησης επιστημόνων με ενδιαφέρον για την οικονομική ιστορία. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την οικονομική ιστορία.  Προτεραιότητα δίνεται σε νέους ερευνητές και νέες μεθόδους, με έμφαση στη διεπιστημονική συζήτηση και όχι στις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν εξειδικευμένα ακροατήρια.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3, στην Αθήνα. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.


֍

Δηλώσεις συμμετοχής στο 4ο διαγώνισμα ΞΕΝΟΦΩΝ



Το περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ προσκαλεί όσους συναδέλφους το επιθυμούν, να συμμετάσχουν στο 4ο επαναληπτικό - προσομοιωτικό διαγώνισμα που η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού προτείνει. Η φιλοσοφία του προσομοιωτικού διαγωνίσματος ΞΕΝΟΦΩΝ είναι να προετοιμάσει τους μαθητές που θα εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα ΑΟΘ σε θέματα που απαιτούν μία ουσιαστική εμβάθυνση στην επιστήμη των οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψην του ταυτόχρονα τους περιορισμούς του σχολικού βιβλίου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το διαγώνισμα θα λάβει χώρα την 1η Δευτέρα της επιστροφής από τις διακοπές του Πάσχα, δηλαδή για το σχολικό έτος 2023-24  θα διεξαχθεί την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

 

Εάν είστε εκπαιδευτικός σε Λύκειο, προκειμένου να λάβετε το διαγώνισμα και τις ενδεικτικές λύσεις, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε την φόρμα συμμετοχής. Όσοι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε φροντιστήρια ή αυτόνομα, προκειμένου να λάβουν το διαγώνισμα, τίθεται ως προϋπόθεση η αγορά 3 τευχών του περιοδικού ΞΕΝΟΦΩΝ προκειμένου να τα διανείμουν στους / στις 3 πρώτους / πρώτες σε βαθμολογία μαθητές - μαθήτριες. 


Προκειμένου να προμηθευτείτε το περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ μπορείτε είτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τις Εκδόσεις Ευρασία στο 2103614968 ή να συμπληρώσετε την φόρμα παραγγελιών https://www.xenophonjournal.com/buy .



֍

Μαθητικός Διαγωνισμός “Οικονομική Ολυμπιάδα”

Ο Σχολικός γύρος θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 22 Μαρτίου. Στον Σχολικό Γύρο της Οικονομικής Ολυμπιάδας θα προκρίνεται τουλάχιστον ένα παιδί ανά τάξη. Αυξάνονται οι πιθανότητες διάκρισης, αυξάνονται το κίνητρο, αυξάνονται και τα έπαθλα. 


Η επιβράβευση ξεκινά, νωρίτερα, πριν τον Τελικό και τα οικονομικά βραβεία. Οι διακριθέντες/θείσες μαθητές/τριες στους Περιφερειακούς Αγώνες, θα έχουν την ευκαιρία, μετά από κλήρωση, να παρακολουθήσουν από κοντά την αθλητική διοργάνωση Fly Athens, που φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο τον Ιούνιο (τα ταξιδιωτικά έξοδα των παιδιών από την περιφέρεια θα καλυφθούν από τη διοργάνωση).


Στο ιστορικό στάδιο της Αθήνας, τα παιδιά θα γνωρίσουν από κοντά τον Έλληνα πρωταθλητή, στο άλμα επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή (aka Manolo), που θα προετοιμάζεται κι εκείνος για τη δική του Ολυμπιάδα στο Παρίσι. Ο αγαπημένος, σε όλους μας, Manolo, ως φωτεινός ambassador της Οικονομικής Ολυμπιάδας 2024, θα ενθαρρύνει και θα boostάρει τα παιδιά για το επόμενο βήμα: Τον Τελικό Γύρο.


Η Εθνική Ομάδα, που θα μας αντιπροσωπεύσει στον Διεθνή Διαγωνισμό, θα συμμετάσχει σε πενθήμερο summer camp προετοιμασίας. 


Ο Διεθνής Διαγωνισμός της Οικονομικής Ολυμπιάδας 2024 διοργανώνεται και φιλοξενείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


֍

2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Σχεδίου “Κάνω οικονομία, σώζω τη γη” του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος


Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οικονομία και κλίμα: Handle with care» και της εκπαιδευτικής δράσης «Save your money, saving Earth» που την πλαισιώνει, διοργανώνει πανελλήνιο διαγωνισμό σχεδίου για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου / Λυκείου (τίτλος διαγωνισμού: «Κάνω οικονομία, σώζω τη Γη»).


Η παραπάνω έκθεση στοχεύει στην επισκόπηση της έννοιας της κλιματικής αλλαγής, των αιτιών και των επιπτώσεών της, και ειδικότερα στη σχέση της με την παγκόσμια οικονομία,

καθώς και στην ενθάρρυνση τόσο των ατομικών όσο και των κοινωνικών νοοτροπιών και συμπεριφορών που απαιτούνται για μια πιο βιώσιμη πορεία στο μέλλον. Διερευνώνται επίσης στοχευμένα και προτείνονται μέσω της δράσης, τρόποι με τους οποίους οι προσωπικές επιλογές σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση οικιακής ενέργειας, η λελογισμένη κατανάλωση νερού και η εξοικονόμηση κατά τη μετακίνηση, μπορούν να έχουν σημαντικό αποταμιευτικό αποτέλεσμα.


Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται λοιπόν να εμπνευστούν από το παραπάνω εκπαιδευτικό περιεχόμενο και να δημιουργήσουν ένα σχέδιο με θέμα «Κάνω οικονομία, σώζω τη Γη».


Σε πρώτο στάδιο, τα παιδιά θα επισκεφθούν την έκθεση και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της δράσης, είτε στο πλαίσιο οργανωμένης μαθητικής εκδήλωσης, είτε ηλεκτρονικά μέσα από την ειδική σελίδα του διαγωνισμού στον δικτυακό τόπο του Μουσείου, προκειμένου:

- να μάθουν για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της και τη σχέση της με την οικονομία,

- να διερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους, και

- να λάβουν γνώσεις και πρακτικές συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους οι προσωπικές επιλογές σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση οικιακής ενέργειας, η λελογισμένη κατανάλωση νερού και η εξοικονόμηση κατά τη μετακίνηση, μπορούν να έχουν σημαντικό αποταμιευτικό αποτέλεσμα, ώστε κατόπιν, έχοντας εμπνευστεί κατάλληλα, να δημιουργήσουν ένα σχέδιο με θέμα «Κάνω οικονομία, σώζω τη Γη».


Τα σχέδια κατόπιν θα αξιολογηθούν (φάση αξιολόγησης) ως προς την νοηματική και συμβολιστική τους επιτυχία σε σχέση με το προτεινόμενο θέμα, τη συμβατότητά τους με τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού και τη σχεδιαστική τους αρτιότητα από ειδική Επιτροπή αποτελούμενη από τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.


Το επιλεγμένο σχέδιο θα αποτυπωθεί σε ανάγλυφο, στη μία όψη αναμνηστικού νομισματόμορφου μεταλλίου που θα παραχθεί από το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Νομισματοκοπείο) της Τράπεζας της Ελλάδος. Η άλλη όψη θα κοσμείται από την παράσταση «Υδρόγειος στο παρά πέντε», της εικαστικού Μ. Αντωνάτου. Το μετάλλιο θα φέρει επίσης το όνομα του σχεδιαστή και του σχολείου του, και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου του νικητή και τους επισκέπτες του Μουσείου.


Έναρξη του διαγωνισμού: 1 Μαρτίου 2024


Α ́ ΦΑΣΗ: Δήλωση συμμετοχής: 8 Μαρτίου – 31 Μαΐου 2024

Μετά τη φυσική ή διαδικτυακή επίσκεψη στην έκθεση και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, για την οποία προβλέπεται να αφιερωθεί μία (1) διδακτική ώρα, οι μαθητές/τριες μπορούν να αφιερώσουν όση ώρα επιθυμούν (εκτός ωρολογίου μαθητικού προγράμματος) για τη δημιουργία των σχεδίων. Κατόπιν, οι συμμετοχές (συνοδευόμενες από τις υπεύθυνες δηλώσεις των ασκούντων την επιμέλεια των συμμετεχόντων) θα συγκεντρωθούν από τη Διεύθυνση του σχολείου σε χρόνο της επιλογής της και θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στο Μουσείο εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.


Β ́ ΦΑΣΗ: Αξιολόγηση: 1 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2024

Τα σχέδια θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης.


Γ ́ ΦΑΣΗ: Παραγωγή μεταλλίων

Η κοπή των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα παραγωγής του Ιδρύματος Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος.


Τεχνικές προδιαγραφές: Τα σχέδια θα πρέπει να υλοποιηθούν με μαύρο μολύβι, μέσα σε κύκλο διαμέτρου 20 εκ., θα φωτογραφηθούν και θα αποθηκευτούν σε ηλεκτρονικό αρχείο jpeg (μέχρι 2ΜΒ).


Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μόνον διαμέσου των σχολικών μονάδων. Τα ηλεκτρονικά αρχεία των έργων θα αποσταλούν με ευθύνη της Διεύθυνσης κάθε σχολείου στο email MuseumContest@bankofgreece.gr μαζί με το φύλλο αξιολόγησης του διαγωνισμού, τα στοιχεία των διαγωνιζομένων και του σχολείου τους, καθώς και τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων / κηδεμόνων. 


Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων / κηδεμόνων τους, δηλ. Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας, ότι επιτρέπει να δημοσιευτεί το έργο του/της μαθητή/τριας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.


112 views0 comments
bottom of page