top of page

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οικονομικών της Α' Γυμνασίου του ΕΑΠ


Tο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Θεματική Ενότητα ΠΔΕ02: Διδακτική Οικονομικών, Διοίκησης και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση) της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και με την υποστήριξη των Εργαστηρίων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών α) Μάνατμζεντ & Δημόσιας Διοίκησης και β) ‘Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, προκηρύσσει τον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2023-2024, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών του Γυμνασίου στην οικονομική επιστήμη.


Το θέμα του 2ου διαγωνισμού είναι: «Η ιδέα του επιχειρείν στην Α΄ Γυμνασίου» και σε αυτόν μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στην Α’ Γυμνασίου Γυμνασίων στην Ελλάδα και Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.


Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και αφού οι μαθητές/ήτριες έχουν ολοκληρώσει την ενότητα «Οικονομικά της Οικογένειας» του μαθήματος «Οικιακή Οικονομία», κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος. Ο διαγωνισμός εκτιμάται να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2024.


Έως τις 15 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει οι καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα της «Οικιακής Οικονομίας» ή η Διεύθυνση των ενδιαφερόμενων σχολείων να δηλώσουν ενδιαφέρον ως σχολείο για τη συμμετοχή των μαθητών τους στον μαθητικό διαγωνισμό στην πλατφόρμα https://learn.eap.gr/ όπου θα γίνονται οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών/τριών, η υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα, οι δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών καθώς και αναρτήσεις ανακοινώσεων σχετικά με τον μαθητικό διαγωνισμό.


Έως τις 22 Ιανουαρίου 2024, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Δήλωση συμμετοχής των μαθητών/τριών στην ειδική πλατφόρμα του ΕΑΠ https://learn.eap.gr/ μαζί με έγγραφο συναίνεσης των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή του μαθητή/τριας στο διαγωνισμό και για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων στον ιστότοπο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου – Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας – Θεματική Ενότητα ΠΔΕ02: Διδακτική Οικονομικών, Διοίκησης και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση.


Θα πρέπει να διατεθεί μία (1) διδακτική ώρα για τη συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό (εντός του σχολικού ωραρίου). Ο μαθητικός διαγωνισμός θα γίνει εντός του σχολικού ωραρίου και θα διαρκέσει μία (1) διδακτική ώρα. Θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΑΠ https://learn.eap.gr/ και θα λάβει χώρα στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.


Η δομή των θεμάτων του γραπτού διαγωνισμού θα είναι 15 μονάδες αντικειμενικής βαθμολόγησης (75% του συνολικού βαθμού) και 5 μονάδες ανοικτής ερώτησης (25% του συνολικού βαθμού). Συνεπώς η αξιολόγηση των γραπτών έργων (αξιολόγηση των ηλεκτρονικών γραπτών των μαθητών/τριών) θα γίνει σε δυο φάσεις: Τα αποτελέσματα του μαθητικού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Μαθητικού Οικονομικού Διαγωνισμού μέχρι τις 15 Μαΐου 2024.

Μέχρι τις 31/5/2024 σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ στους διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες θα απονεμηθούν μη-χρηματικά βραβεία.


Με τη συμμετοχή τους οι μαθητές/τριες θα αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με την ορθή διαχείριση των οικονομικών τους και θα μπορούν να συμμετέχουν στον βαθμό που τους επιτρέπεται στην οικονομική οργάνωση και διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας και ενδεχομένως να τους δοθεί το ερέθισμα να ασχοληθούν στο μέλλον επαγγελματικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Θα μπορούσαν, επίσης, να προταθούν ιδέες για τρόπους ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της οικογένειας, αλλά και ευρύτερα.

317 views0 comments
bottom of page